De 4 fasen van een migraine-aanval

Een migraineaanval kan zich kenmerken door vier verschillende fasen: de waarschuwingsfase, de aurafase, de hoofdpijnfase en de herstelfase. Niet iedereen ervaart alle fasen bij een aanval en ook de intensiteit van een aanval kan per persoon verschillen.

Waarschuwingsfase

Bij sommige mensen kondigt een migraineaanval zich vooraf – enkele uren tot een paar dagen van tevoren – aan. De waarschuwingssignalen kunnen per persoon verschillend zijn, maar in het algemeen hebben mensen last van stemmingswisselingen, zijn ze actiever of slomer dan gewoonlijk, zien ze bleek, gapen ze veel of hebben ze zin in bepaalde voedingsmiddelen.

Aurafase

Een derde van de mensen met migraine, heeft (soms) last van migraine met aura. Een aura kan zich uiten door het zien van schitteringen, lichtflitsen of golvende en wazige beelden. Daarnaast kunnen mensen tintelingen in handen en vingers voelen en last hebben van krachtsverlies in het gezicht of lichaam. Spreken kost dan bijvoorbeeld moeite. Een aura duurt gemiddeld een paar minuten tot een uur.

Hoofdpijnfase

In deze fase hebben mensen last van bonzende of kloppende hoofdpijn (meestal aan één kant van het hoofd), die vaak gepaard gaat met misselijkheid en overgeven, overgevoeligheid voor licht, geluid en geur. De fase duurt gemiddeld 4 tot 72 uur.

Herstelfase

In deze fase neemt de hoofdpijn af en lukt het mensen om te rusten of te slapen. Na een migraineaanval zijn mensen vaak nog vermoeid en prikkelbaar. Het duurt meestal een paar dagen voordat iemand volledig hersteld is van een aanval.

Migraine komt bijna drie keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met vrouwelijke geslachtshormonen, maar er is nog weinig bekend over hoe deze hormonen precies een rol spelen en hoe zij van invloed zijn op de behandeling.

Man-vrouwverschillen bij migraine