Man-vrouwverschillen bij migraine

Migraine komt bijna drie keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met vrouwelijke geslachtshormonen, maar er is nog weinig bekend over hoe deze hormonen precies een rol spelen en hoe zij van invloed zijn op de behandeling.

Onderzoekers denken dat vrouwelijke hormonen een invloed hebben op het krijgen van een migraineaanval, omdat:

  • Vrouwen vaker migraine hebben dan mannen;
  • Migraineaanvallen bij meisjes vaak beginnen tijdens de pubertijd;
  • Aanvallen bij vrouwen vaak tijdens de menstruatie optreden;
  • Aanvallen in het tweede en derde trimester van de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding vaak volledig afwezig zijn, om daarna in alle hevigheid terug te keren;
  • Vrouwen aan het begin van de overgang vaak meer (en wisselend) last hebben van migraine. Na de menopauze neemt het aantal migraineaanvallen bij vrouwen in het algemeen af.

Onderzoek naar de werking van hormonen

Omdat er nog weinig bekend is over de precieze invloed van hormonen op migraine, zijn o.a. onderzoekers dr. Gisela Terwindt, dr. Antoinette Maassen van den Brink en prof. dr. Joop Laven bezig met een onderzoek naar de hormonale mechanismen die bij vrouwen kunnen leiden tot migraine. Ze bestuderen de werking van hormonen bij de behandeling van migraine en bekijken of de anticonceptiepil aanvallen bij vrouwen kan verminderen.

 

Feiten & fabels over migraine