Wanneer naar de huisarts?

Als je last hebt van hoofdpijnklachten, kun je naar de huisarts voor advies. De huisarts zal een aantal vragen stellen over de intensiteit en frequentie van de klachten, om vervolgens tot een diagnose te komen en een behandeling voor te stellen.

Veel mensen met hoofdpijn (of migraine) gaan niet naar de huisarts, terwijl ze hier wel bij gebaat kunnen zijn. Als je regelmatig hoofdpijn of migraine hebt, die niet met een pijnstiller te verhelpen is en die je beperkt in je doen of laten, is het raadzaam om een afspraak bij de huisarts te maken. Ook is het raadzaam om bij overmatig gebruik van medicatie (10-15 dagen per maand) bij de huisarts langs te gaan.

Bereid je goed voor op het gesprek met je huisarts

Met onze gesprekskaart kun je precies zien wat je kunt voorbereiden en welke vragen jij kunt stellen. Klik op de afbeelding om de gesprekskaart te downloaden.

Tips bij een migraineaanval

Een migraineaanval is vaak niet te voorkomen. Onderstaande tips kunnen wel helpen bij het verlichten en verminderen van mogelijke migraineklachten.

  • Bij de eerste voortekenen van een migraineaanval, is het belangrijk dat je stopt met je huidige bezigheden, rust neemt en je medicijnen inneemt. Veel migrainepatiënten werken door op het moment dat ze een aanval voelen opkomen en praten niet over hun migraine met hun omgeving.
  • Leef volgens een regelmatig patroon. Het volgen van een vast slaap- en eetpatroon kan voor mensen met migraine de kans op een aanval verminderen.
  • Probeer mogelijk stress te verminderen of te vermijden en zorg voor voldoende ontspanning.
  • Een goede werk- of slaaphouding, lichaamsbeweging en frisse lucht kunnen een positieve uitwerking hebben.
  • Maak je migraine bespreekbaar met je omgeving en geef duidelijk aan wanneer je een aanval hebt. Op deze manier zal er meer begrip zijn voor het missen van een werkdag, afspraak of huishoudelijke taak.

Meer hulp nodig? Kijk op allesoverhoofdpijn.nl.